Война на световете [1993]

анимация, фантастика, екшън, 12:37 м (6:45 английска версия), цв., Super 8

Награди:
Първа награда в конкурса THE MARTIANS HAVE LANDED 2010

Гледайте "Война на световете" (английска версия):

Война на световете е класическа анимация с пластелин по научнофантастичния роман на Хърбърт Уелс. Героите във филма са охлюви, нападнати от извънземни. Филмът не е завършен окончателно, поради големия обем работа, която тряваше да се свърши. Представлява няколко от ключовите сцени от сюжета. След като работата придоби невъзможни за осъществяване мащаби, реших да завърша започнатите епизоди и да ги монтирам.

Охлювите този път изглеждат още по-човешки от старата анимация В тревата на обречените. Виктор направи дизайна на охлювите - с това се изчерпи неговото участие. Декорите имитират земна повърхност с трева и храсти. Марсианците кацат с огромен цилиндър и нападат безцеремонно охлювите с топлинните си лъчи.

Въпреки че пълзенето на охлювите много олесняваше работата, анимирането на лицата отнемаше повече време. Разработих система за макро снимки, така че да стане възможно заснемането на близки планове и мимики. Специалните ефекти - основно взривове, се задействаха дистанционно - мини заряди подсилени с нещо лесно горимо за повече пламъци.

Музиката, която звучи във филмa, е от едноименната рок опера на гениалният композитор Джеф Уейн (Jeff Wayne's Musical Version of The War of The Worlds) с невероятния глас на Ричард Бъртън.

Какво не успях да постигна? Имах идея да направя макет на цял охлювски град, който да бъде изпепелен от топлинните лъчи на марсианците. Нямаше да мина и без бойните трикраки машини. Но очевидно не бях преценил предварително мащаба на проекта и се наложи да го прекратя.

В края на 2009 г. направих ново прехвърляне на лентата в цифров вид. При озвучаването махнах всички надписи от филма и нагласих гласа от рок операта да съвпада с действието, доколкото е възможно. Този вариант на Война на световете е английската версия.