Новини за студиото

06.02.2015 г. Ето, че е готов и следващият ни филм за конкурса Jameson Empire “Done in 60 seconds”: "300”. Филмът е най-сложният, който съм правил до сега, ако се има в предвид труда, който хвърлих за всяка секунда от него. За разлика от предишните ми изяви в конкурса, този път моят римейк е сериозен и се придържа към оригинала. Освен това филмът е покадрова анимация (stop motion).

29.03.2014 г. Помните ли вампирският филм "Чернобилска нощ”? Това беше преди 20 години. Сниман по оригинален сценарий. Ето че след толкова много години пак се върнах към тази тема със сценарий за продължение на филма. За сега работното му заглавие е "Чернобилска нощ 2". Филмът този път е пак сравнително камерен, но освен мен (който преди години играх 4 роли) сега в екипа се включи и Радостина Дулева.
Новото попълнение съвсем не е случайно. Донякъде сценарият се роди въз основа на това, че тя не може да участва в конкурсите на Jameson, защото няма навършени 18 години. Но желанието й да се включи в някой проект беше голямо и след известно лутане съвместно написахме и изгладихме новия сценарий.
Снимките протекоха сравнително успешно - както винаги част от заплануваните неща не се получават както трябва. В случая не успяхме да заснемем всичко по сценарий, но ключевите сцени са налице. Може би на по-късен етап ще дозаснемем каквото ни трябва.
За сега няма конкретен план, кога ще се завърши монтажа не филма, но определено това ще бъде след следващият филм за конкурса на Jameson.

15.01.2014 г. Вече е готов и можете да гледате поредния римейк за конкурса Jameson Empire “Done in 60 seconds”. Това е филмът SKYFALL последния от поредицата за Джеимс Бонд - култовият британски шпионин.
Това е вече четвъртото ми участие в този конкурс.

15.09.2013 г. Една година след предишния снимачен ден сме отново на снимачната площадка. И този път снимаме римейк за конкурса Jameson Empire “Done in 60 seconds”. Отново, като миналата година един снимачен ден е достатъчен, но този път беше доста по-различно. Пред камерата се изявяваме общо 5 човека, някои от които в по две роли. Снимаме в професионално студио на зелен екран. Постпродукцията ще бъде тежка, като се има в предвид, че броя на кадрите клони към 50.
За първи път главната роля поверих да друг човек. Малко рисковано, но мисля, че добре се получи. Останалите бяхме поддържащи роли.
За разлика от миналата година, когато имахме само по едни гащи (т.е. по един парцал), сега гардероба беше доста голям. Един снимачен ден с 2 рокли, 3 палта, 4 шапки, 5 сака, 6 панталона, 7 чифта обувки, 8 ризи. Освен това и солидно количество грим. И всичко това за 60 секунден филм...
Е, това е. А самото заглавие на филма, на който правя римейк, ще оповестя по традиция в последния момент преди премиерата. Дотогава се ослушвайте за снимки и освен това посетете и Фейсбук страницата на студиото за текущи подробности.

22.02.2013 г. Отново награда!!! Тази вечер филма "Боговете сигурно са полудели" спечели специална награда в конкурса Jameson Empire “Done in 60 seconds”. На церемонията филмът ми беше отличен с "Награда за цялостен принос към развитието на конкурса"
Амбицията ми е и догодина да участвам за по-голямата награда.

06.09.2012 г. Най-вълнуващите и трудни в любителското кино са снимачните дни. Едната от причините е, че трябва няколко човека да се съберат в подходящия ден и час на едно и също място, другата е, че всичко трябва да е добре подготвено и организирано, защото може да няма възможност за повторен снимачен ден при същите метеорологични особености. Но на този ден всичко протече по план. Заснехме следващият 60 секунден филм за конкурса на Jameson Empire DISS.
Целия екип се отнесе много отговорно към задачите си. Оператор отново беше Антон Урумов. Главен асистент, както и отговорник по грима и прическите беше Мария Дулева. Актьорите бяхме Тихомир Дулев и Георги Дулев. Предварително бях написал подробен сценарий - режисьорска книга с описани най-подробно всички кадри, които трябваше да бъдат заснети. Общо 42 кадъра, на повечето направихме по 2-3 дубъла. Допълнително заснехме и малко материал за разширена версия, в която включихме заемки от още няколко филма. Снимките протекоха в рамките на 4-5 часа под палещите лъчи на септемврийското слънце. Малко изгоряхме, но се справихме със задачата. Благодаря на екипа!
Сега работя по монтажа и чакам официално да обявят началото на конкурса. Скоро мога да покажа и някой кадър от снимачната площадка...

09.08.2012 г. След дълъг период на повторен монтаж, успях да съкратя "КОМА" до 15 минути за участие в международен конкурс. Освен това, новата версия получи и английски субтитри, както и нова оригинална музика. Като цяло се получи по-стегнат и смислен филм, без да се загуби основната идея.
От старите ленти вече може да се гледа в цифров вариант и "В тревата на обречените" - една от първите работи, над които експериментирахме с Виктор Божинов преди много години.
И така, понеже работата по "STAR WARS - Breaking Point" вече не върви, реших да се насоча към друг проект. От две години имам сценарий за криминален трилър - "Нарколепсия", който до сега отлежаваше. Освен това, ми се снима и анимация - пластелинените охлюви са ми слабост. И покрай това чудене с какво да се заема на бял свят се появи кратък сценарий за комедия с пътуване във времето. Най-вероятно, това да е следващият филм, който ще заснема...
Междувременно има и още един проект, който изглежда малък по своите мащаби, но вече е с готов сценарий и подготвен инвентар и чака подходящия ден за заснемане. Става въпрос за ежегодния конкурс DISS, за който подготвям интересна изненада!

10.02.2012 г. Ето че още една година се изтърколи. През нея завърших два малки филма "Розовата перла" и "РОКИ". И както се вижда от новината от преди няколко дни "РОКИ" спечели награда!!!
Какво предстои? В момента нямам заснет филм, над който да работя. Работата по "STAR WARS - Breaking Point" е в много ранен етап. В следващият месец ще се върна за малко към "КОМА" за да направя съкратена версия на филма за един престижен конкурс.

07.02.2012 г. "РОКИ" спечели награда!!! На завършилият тази вечер първи кръг на конкурса Jameson Empire “Done in 60 seconds” филмът ми беше награден със специална награда. Очевидно, журито доста се е потрудило и ми е измислило собствена категория. И така "РОКИ" беше награден със “Специална награда за чудесен филм за бокс без бокс и боксови ръкавици.”
Смятам и следващата година да участвам в конкурса. Но за разлика от "РОКИ", сюжета за който се роди още преди година, все още нямам идея върху кой филм ще работя сега. Надявам се да измисля...

20.01.2012 г. Завърших шейсет секундния римейк "РОКИ". Сега чакаме (и се надяваме) обявяването на победителите.
Освен стандартната версия за конкурса направих и една разширена над три минутна версия.
Работата по "STAR WARS - Breaking Point" напредва с много бавни темпове. Все пак, сценарият е готов. Готов е и един от костюмите. Ролите са раздадени и проведохме една среща на актьорите, където прочетохме по-голямата част от сценария - първа репетиция.

31.07.2011 г. "Розовата перла" е готов и можете да го гледате от страничката му.
Също така, можете да гледате и конвертиран един от старите ни лентови филми, сниман със Super 8 mm камера. Това е римейкът на "Ролърбол".
Преди две години започна подготовка за STAR WARS - Breaking Point. За съжаление, след около година проекта пропадна на ниво подготовка. Но преди два месеца аз пак се завърнах към любимата ми сага и реших следващият ми филм да бъде продължение на "Орден в сянка" - "Тайният архив". Преди четири години имаше такава идея и започна подготовка, но нищо не се получи. Сега пак се връщам към тематиката и вече работя по сценария. Уточнявам и техническите параметри на филма, като амбицията ми е, това да бъде, най-сложният ми и изпипан филм до сега. След лекия от към реализация "Розовата перла" сега се захващам с нещо доста мащабно, което ще отнеме поне 2 години, ако се занимавам само с него.

12.04.2011 г. Миналата седмица заедно с Антон Урумов заснехме "РОКИ" - кратка пародия на класическия филм, предназначена за конкурса “Done in 60 seconds”.
Напредва работата по "Розовата перла" - монтажа е към края си, но някои диалози ще трябва да бъдат записани наново, защото шума от камерата е непоносим.
В следващите седмици ще пусна и конвертирани в цифров вид някои от старите лентови филми, снимани с Super 8 mm камера.


10.02.2011 г. Какво се случи през изминалата година? Два филма видяха бял свят. Първо завърших "МАТРИЦАТА: Рестартиране", а след това и "КОМА". "КОМА" бе завършен след 6 годишна работа и със своята дължина от 37 минути стана най-дългият филм, който съм правил. Изпревари с цели 11 минути "Гонене на вятъра".
През тази година получих признание първо за "МАТРИЦАТА" - Боби Лазаров излъчи репортаж по bTV, но най голямата награда беше за "Война на световете" - билети за концерт и среща с Джеф Уейн!
Какво предстои? Изпратих съкратена версия на "МАТРИЦАТА" за конкурса Jameson Empire “Done in 60 seconds” и сега чакам резултатите. Освен това, скоро ще започна монтажа на "Розовата перла", който е изцяло заснет и бързо ще бъде завършен, защото няма специални ефекти. Започнах и обсъждането на мой сценарий с заглавие "Нарколепсия", с няколко човека, с евентуалната идея за сътрудничество и по-качествена работа. Смятам, специално да заснема кратък филм, предназначен направо за “Done in 60 seconds” за следващата година - този път "на прицел" ще е Силвестър Сталоун с "Роки"


28.12.2010 г. Ето малко информация, относно наградата, която получих на конкурса THE MARTIANS HAVE LANDED 2010. Въпреки че до сега не бях пътувал в чужбина, нямаше как да изпусна тази възможност и с жена ми веднага си купихме билети до Лондон. Tам ни чакаха 2 билета за концерта на "Jeff Wayne's Musical Version of The War of The Worlds" за 12.12.2010 в зала O2 Arena. Освен това една огромна торба пълна с много рекламни и колекционерски материали за албума и шоуто. Но най-важното е, че след шоуто имах честта да се запозная с Джеф Уейн и да получа автограф върху оригиналният двоен албум от 1978 г, който носех специално за целта.
По-нататък, ще публикувам още подробности за събитието.


04.11.2010 г. Ето и първото отличие за мой филм. Осемнайсет години след създаването му "Война на световете" получи първа награда на конкурса THE MARTIANS HAVE LANDED 2010 свързан с турнето на мюзикала на Джеф Уейн! Това значи, че този нискобюджетен филм, който така и не успях да завърша в предварително замисленият мащаб, получи предметни награди многократно надвишаващи вложените в него средства!


24.10.2010 г. Работата по "КОМА" навлезе в заключителен етап. Остават някои дребни корекции по монтажа и окончателното озвучаване. Дължината на филма ще бъде около 37 минути. Насрочил съм премиерата за 21.11.2010 г. но имам известни опасения, дали ще бъде всичко готово до тогава.
Снимките на "Розовата перла" приключиха успешно още преди месец. Филма е доста беден от към ефекти, така че постпродукцията ще бъде кратка.
Написах сценарий за следващ филм "Нарколепсия" - криминален жанр с малко мистерия. За сега ще отлежава и ще търся съмишленици за продукцията.

18.07.2010 г. Днес, заедно с моите две най-големи поддръжнички - двете ми дъщери, започнахме снимките на нов филм: "Розовата перла". Филмът е анимационен и непретенциозен. Но все пак ще изненадаме публиката ни с нещо ново като визия, въпреки, че не е революционно и измислено от нас.

12.07.2009 г. Работата по "КОМА" напредва и вече са готови повече от 28 минути. Остават две къси сцени и готово - но кога ще е това не се знае.
Интересен е факта, че един от най-уважаваните от мен през последните години режисьор Кристофър Нолън след няколко дни ще ни зарадва с филм с подобна тематика. Става въпрос за "Генезис"! Идеята да се разглеждат сънищата като една виртуална реалност, която може да се моделира (за добро или за зло), не е от днес. Това е допирната точка в нашите филми. Разбира се, моя любителски филм няма как да се мери с философските прозрения и дълбочина, които (надявам се) Нолън ще ни поднесе. Все пак си мислех, че ще мога да го изпреваря, но вече няма за кога. Моят филм "КОМА" бе заснет още през 2005 г. Затова, напоследък се шегувам, че Кристофър Нолън е откраднал идеята ми от компютъра или по-лесно (в контекста на "Генезис") направо от сънищата ми.
Всеки случай, с голямо нетърпение очаквам "Генезис", но преди това, в негова чест, ще пусна в интернет не трейлър, а направо някоя сцена от филма ми.
п.п. Сцената която обещах - 6 минути от филма, можете да гледате в youtube.

06.04.2010 г. Гледайте репортажа излъчен по bTV за филма ми МАТРИЦАТА: Рестартиране (The Matrix: Restart)
Автор на репортажа е големият кино фен Борислав Лазаров!

01.04.2010 г. Очаквайте на 6-ти април по bTV Новините от 19:00 ч. репортаж за филма МАТРИЦАТА: Рестартиране (The Matrix: Restart)
Премиерата на филма беше на 27.04.2010 г., но интереса към него, както се очакваше, не беше толкова голям като на "Орден в сянка". Но в крайна сметка това не е важно. Щях да се притеснявам, ако очаквах някакви приходи. Но аз правя филмите преди всичко за мое удоволствие, а ако се харесат на останалите - още по добре.
Но още с излизането на трейлъра, Боби Лазаров ме потърси, за да направи репортаж за филма. Отново бях изненадан! Но той е голям кино фен и отдава дължимото и на любителското кино. Преживяването е уникално! Първо, правя филмчета, което ми доставя огромно удоволствие - като всяко хоби. И второ - хобито ми става достояние на цяла България. Нямам търпение да видя репортажа, въпреки че съм много притеснителен и говорех (както винаги) малко несвързано!

10.02.2010 г. Една година от стартирането на сайта на студио SHAIL
Какво се случи през този период? Два завършени филма - STAR WARS - Пословици и поговорки: Епизод III и Приказка за вълшебното дърво .
Какво предстои? След броени дни ще е готов МАТРИЦАТА: Рестартиране (The Matrix: Restart). По късно, надявам се през лятото, ще е готов КОМА. Всичко останало, е в съвсем начален етап - писане на сценарии.

13.12.2009 г. Нова цифрова версия на анимационния филм Война на световете (The war of the worlds).
Заедно с Антон Урумов прехвърлихме от старите ленти филма в цифров вариант. Използвахме най-елементарния начин - прожектиране и снимане на екрана. Процеса на прехвърляне не е перфектен, но все пак с подръчни средства постигнахме максимално качество. Направих ново озвучаване, като премахнах всички надписи. Така се получи "английска" версия на филма, която е по-кратка, защото разказвача е на фона на музиката.


08.09.2009 г. Развитие на проектите, по които работя.
КОМА. Проекта, по който работя от началото на 2005 г. е в доста напреднала фаза. До тук са окончателно монтирани 23 минути. Предполагаемата дължина на филма е над 30 минути.
МАТРИЦАТА: Рестартиране. Преди една година беше втория и последен снимачен ден на филма. Очертава се дължина 5-6 минути. Филма е в скечова форма, без ясно изразен сюжет. До тук е готов предварителния монтаж и болшинството от специалните ефекти.
STAR WARS: Повратна точка. От сюжет към сценарий. Нищо повече не може да се напише за този фен филм, освен че когато работят двама души едновременно резултата ще дойде по-бавно, но нещата ще бъдат по добре изпипани.
Приказка за горския дух. Преди 2-3 месеца написах сценарий за нещо като продължение на "Приказка за вълшебното дърво". Историите не са свързани, но интересния ефект, който се получи с първият филм, може да се повтори във вече "по-задълбочен" сюжет. Но за сега този проект ще почака, докато поне един от горните не бъде окончателно завършен.11.08.2009 г. Днес се роди Калина - бебето, което Виктор Божинов и Параскева Джукелова толкова дълго очакваха. Да им е честита голямата радост, да е жива и здрава!
Пожелавам на младите родители много щастие около любимото създание!


13.07.2009 г. Тези дни случайно попаднах на интересна статия в novinar.net от Димитър Николов, в която пишеше за мен и "Орден в Сянка". Останах приятно изненадан. Ето откъс от статията:
... по данни на сайта fanfilms.net на първо място по аматьорски адаптации е сагата „Междузвездни войни” на Джордж Лукас. През 2007 г. „Лукасфилм” позволи на почитателите на поредицата да снимат свои версии на филмите, без да се съобразяват с авторски права. В същата година и в България излиза фен филм, посветен на джедаите. Той се казва „Орден в сянка” и създателите му го обявяват за „първия български фен филм” Видеото е достъпно за сваляне от интернет във версии на български, английски и дори руски език, а към него са прикрепени снимки от създаването му и дори музикален клип. Автор на „Орден в сянка” е опитният в любителското кино Тихомир Дулев. Неговото студио SHAIL има зад гърба си 15 филма в жанровете ужаси, фентъзи, екшън и анимация. За работата върху „Орден в сянка” Дулев мобилизира цялото си семейство. Дължината на филма е 14 минути, а космическите кораби са направени от детски конструктор, но въпреки това „Орден в сянка” беше свален над 10 000 пъти, а Дулев започна работа по нов проект за „Междузвездни войни”...

Цялата статия можете да прочетете тук.


25.06.2009 г. От няколко седмици заедно с Мирослав Стоилов, още един голям фен на Междузвездни войни, започнахме подготовката на нов фен филм.
Сюжета е на Миро, който се обърна към мен за съвместно осъществяване на този проект.
Работното заглавие е STAR WARS - Breaking Point.
Както е редно, няма да разкривам подробности от сюжета. За сега се пише сценария и се подготвяме с реквизита и костюмите. Уточняваме много детайли, главно тенически, преди да пристъпим към снимките. Филма ще бъде главно компютърна графика, съчетана със снимки на син екран.
Ако всичко потръгне както го замисляме - очаквайте истински екшън с много драматични обрати!
Когато напредне проекта, повече подробности ще бъдат публикувани на смостоятелна страница тук.


18.05.2009 г. Ето, че и филмчето STAR WARS - Пословици и поговорки: Епизод III е готово и може да бъде свободно свалено от тук.
Това е третият филм от поредицата, която е посветена на несполуките на тези смели хора, които са дръзнали да навлязат в дебрите на силата - тази тайствена част от вселената на безсмъртната сага.
Все още не съм измислил следващ епизод, но времето ще покаже, дали между "големите" проекти, няма пак да се покрадне някое мъниче. Приятно гледане!03.05.2009 г. Изминаха точно две години откакто завърших "Орден в сянка". На тази дата филмът ми посветен на безсмъртната сага Междузвездни войни стана достояние на всички български фенове. През първите два дни беше изтеглен над 200 пъти от локалните сървъри на ФМВБ. След това беше качен в един от най-посещаваните торент тракери. За 24 часа беше изтеглен над 1600 пъти. През следващите месеци интереса не стихваше и до премахването му (по неясни причини) от тракера преди няколко месеца, беше изтеглен над 10000 пъти.14.04.2009 г. Въпреки че преди повече от два месеца обявих предстоящата премиера на филма- скеч "Пословици и поговорки: Епизод III", все още работя по ефектите на последните няколко кадъра. Надявам се, най-късно следващият месец да е готов.
Миналия месец завърших "Приказка за вълшебното дърво", а успоредно с това, работя и по "Кома". Като цяло, успоредно монтирам няколко филма.07.03.2009 г. Новият сайт на студио SHAIL www.studioshail.com е вече факт. Въпреки че все още не е попълнен изцяло, целта ми е да привлека много любители на киното и още повече такива като мен, които се опитват да направят свои филми.07.02.2009 г. Очаквайте през този месец да стартира новия сайт на студио SHAIL www.studioshail.com.05.02.2009 г. Новината на деня е, че един от основателите на студио SHAIL ще става баща. Време беше! Електронните медии разпространиха вестта, че през тази година Виктор Божинов и неговата партньорка в живота актрисата Параскева Джукелова очакват бебе.
Пожелавам им всичко да бъде наред!

п.п. На кадъра по долу от филма "Лебедово езеро" Виктор е младия лебед в средата зад пилона.

В процес на разработка

under construction