КОМА [2011]Премиера - 15.01.2011 г. Към филма

Ревю от Християн

Това ревю на филма ми "КОМА" ми бе изпратено от един мой виртуален приятел - Християн. Техническите недостатъци на филма са ми известни - с някои от тях трудно се боря, а с някои даже е и невъзможно. Християн се е спрял подробно, както на художествените, така и на техническите проблеми, които са му направили впечатление. Въпреки че не с всичко съм съгласен, публикувам цялото му ревю без промени, защото и писането не е лесна работа.

Първо - като цяло, филмът много ми хареса. И атмосферата си беше на място, и идеята, и сценария, всичко се свързваше идеално. Даже честно казано гледах филма два пъти - първия път преди няколко седмици, втория вчера, защото не мислех, че съм разбрал всичко първия път. Може би все още не съм, но все пак мога да ти дам ревю :D
Сценарий - евала! Страхотен е! Личи си, че много си се потрудил, и всичко работи идеално! Когато излезе "Генезис" миналата година мислех, че няма какво още да се разсъждава по темата за сънищата, но съм грешал! Е, няма как да минем и без няколко дупчици в сюжета тук таме (да речем, все още не мога да проумея как един-единствен човек създава седем милиарда различни сънища всяка вечер, всеки съобразен с подсъзнанието на сънуващия), но те са малко и не се забелязват много. Единствената ми по-остра забележка е към сцената от "Матрицата", за която много мислих, и така и не можах да разбера смисъла. Освен че много си искал да я пресъздадеш сам, не мога да измисля друга причина тя да е във филма. В началото си го обясних като просто един сън, и нищо повече. Главния герой е фен на Матрицата, и това засяга неговото подсъзнание. Това би било идеалното обяснение, и има смисъл. Но после, когато сцената се появява пак накрая на филма... наистина се изгубих :D Но иначе, отлична работа по сценария!
Режисура - ей тук вече нещата не са съвсем розови. Един съвет - когато снимаш филм с такива мащаби, не е особено добре режисьорът да играе главна роля, или въобще каквато и да е роля. Защото когато участва, той не може да се види отстрани, и от това страда филма. Ето например, имам доста забележки за твоя герой, Създателя на Сънища. Знам, че по принцип е човек, но мисля, че трябваше да го направиш по-малко човечен, по-скоро като същество, което знае всичко за този нов свят. Мисля, че е трябвало да черпиш вдъхновение точно от Морфей. Забележи че как, въпреки че е човек, той не показва емоция и отговаря на въпросите на Нео точно и почти механично... в повечето случаи :D Трябваше да намалиш мигането и движението на тялото, да сложиш изражение на лицето си, което просто казва "Да, аз знам какво става тук, а ти не знаеш, и сега ще ти обясня". Вместо това, така, както си се режисирал, излиза може би по-реалистично - все едно някой програмист обяснява за работното си място на друг програмист, който ще го замести. Вярно, много по-човешко, но не толкова ефектно. Освен това, другият герой (главният) трябваше да проявява повече емоция. Нека ти дам пример с "Генезис", ако си го гледал (ако не си горещо ти го препоръчвам) - сцената, в която Ариадне и Коб стоят навън, по-специфично когато тя осъзнава, че това е сън. Можеш да видиш изражението по лицето й, изненадата, дори малко страх, все пак това е съвсем нов свят, който тя за пръв път преживява по този начин. Когато главния герой научава, че е в сън, неговата реакция просто е едно "Окей" и толкова, все едно това е най-естественото нещо на света. Да, естествено е да сънуваш, но ако не си тренирал за това, е рядко да го осъзнаваш и да променяш съня си ;)
Актьорска игра - ОК, тук не мога да съдя нито един от двама ви, защото нито сте професионални актьори, нито лоши такива. Като цяло играта беше добре, и основните грешки, които намирах, можеха да бъдат оправени с добра режисура. И все пак, имаше си и кусури, като например моментът, в който казваш "Добре дошъл в света на сънищата" изражението на лицето ти буквално ме накара да се засмея, защото беше тоооолкова странно и неестествено. Опитай се всеки път, когато заснемеш някоя сцена и си кажеш "Да, това е, перфектно!" да я заснемеш още веднъж в случай, че има нещо, което не си забелязал ;)
Ефекти - Тук искам да разделя ефектите на две - "компютърни ефекти" и "зелен екран". Компютърните бяха много, много добри, само с две забележки, и двете от сцената от "Матрицата". Едната е как клонингите, погледнати отстрани, буквално стоят като изрязани от картон, което ИЗОБЩО не ми направи лошо впечатление. Трябваше да направиш сцената на компютър 2 пъти - един път когато клонингите са погледнати отпред (както във филма) и един път с поглед отстрани (което липсваше, и вместо това използва пак първата сцена, и затова изглеждаха картонени). Втората ми забележка е при бойната сцена накрая - въпреки че хореографията беше изключително добра, нито един от двамата не реагираха на ударите, все едно гледам как две холограми се бият. Не знам, но ако мен ме сритат в лицето, най-малкото, което ще направя, е да залитна назад или нещо такова, а не просто да си стоя там все едно ритникът е минал през въздух ;)
Ефектите на зелен екран обаче... не са на ниво, честно казано. Знам, че е трудно да се работи с него, но не е невъзможно, и е трябвало да се постараеш повече ;) На места пръстите на актьорите изглеждаха слепени, а да не говорим, че като цяло просто личеше, че героите не са там, и като казвам личеше имам в предвид, че беше очевадно :D В началото, когато Създателят се появява за пръв път, имаш нещо като часовник, закачен на кръста си (не съм много сигурен) който изглежда беше изтрит от програмата, с която редактираш видеотата, може би защото е бил зелен (или син, в зависимост от това какъв ти е екрана, май беше син). Това може да се оправи ТОЛКОВА ЛЕСНО на After Effects, че изобщо нямаш извинение да го оставиш така ;) Изобщо, трябвало е да се постараеш повече и да обърнеш повече внимание на детайлите
хмм... какво още остана...
Един малък детайл, който много ме впечатли (не по добър начин) беше как главния герой се събуди 5-6 пъти. Не знам колко си информиран за комата, но тя не работи така :D Веднъж, само веднъж, човек събуди ли се, това е - мозъкът е официално излязъл от състояние на кома, и всичко, което следва след това, е обикновен сън. Можеше да представиш неговото "събуждане" по друг начин, или още по-добре - да обясниш, че понеже е в кома, той не може да се събуди докато не направи своя избор. И това прави "баналния" избор накрая много по-драматичен - той има избор между това най-накрая да се изправи от болничното легло и да се събуди от комата, в която е бил толкова дълго, или да остане в нея за да направи сънищата на хората. Фактът, че той буквално може да мине през портала когато си поиска, без никакви последици (той го направи вече няколко пъти, което също така обезсмисля твоята реплика "Ако излезеш повече няма да мога да те намеря") определено намаля драматизма на избора жестоко.
А, освен това! Технически съвет - опитай се или да купиш сценични микрофони, или да презапишеш целия диалог на микрофон, защото въпреки че мнооооооого харесвам такъв тип театрални изпълнения, в които има ехо, мисля, че само аз съм така, и не пасва особено добре на филма, така че помисли върху това.
Нооо, за да завърша ревюто позитивно - това наистина е една добра история, и още отсега мога да ти кажа, че въпреки че те критикувам, аз не мога да свърша по-добра работа от теб и да направя филма дори толкова добър, колкото е сега ;) Така че, поздравления :) И както казах в началото - като цяло, филмът ми хареса. Ииии... сега идва трудната част... оценката... Значи, по принцип бих му дал 6/10, но понеже филма беше достатъчно качествен, за да ме накара да седна и да отделя още 40 минути от живота си, за да го изгледам пак - 7/10. Ако имаше по-добра режисура, мисля че можеше да се вдигне до 8/10, но... няма как! ;)
                                  Февруари 2011 г., Християн