КОМА [2011]


фантазия, драма, екшън, цв., DV, 37 м (15 м - съкратена версия с английски субтитри)

Премиера - 15.01.2011 г. Изтегли трейлър

Премиера 2 - 30.03.2012 г. Изтегли филма: SD 800x336 (769 MB) теглено: 979;
Торент: от тук; Гледай в YOUTUBE
Кратка версия в YOUTUBE

"Всяка нощ, мога да се срещам с различни хора,... мога да пътувам навсякъде,... мога да стигна до края на Вселената! И то само в един сън! Но въпросът е, кой стои зад всичко това – кой контролира сънищата ми? Аз ще открия отговора, дори и това да ми коства съня. Затова се гмурвам в една дълбока КОМА!"
Това са думите на главния герой от трейлъра на филма. Достигнал до умение сам да се бори с кошмарите си, той усеща, че някой се намесва в сънищата му. Потапяйки се дълбоко в собствените си кошмари, той ще се сблъска с "реалността", която се намира в собственият му ум. Ще се сблъска с човека, който създава и управлява сънищата му. Ще получи отговор на някои въпроси, но тогава, ще се наложи да направи съдбовен избор - избора на живота...

КОМА е проекта ми с най-дълга история. Идеята за него се ражда през декември 2004 г. Благодарение на него направих студиото за снимане на син екран - успоредно с писането на сценария - през пролетта на 2005 г. В студиото направих и мини дъждовална система за сцената с "МАТРИЦАТА". Снимките протекоха през лятото и началото на есента на същата година. Филма е заснет почти изцяло на син екран, като аз изпълнявам няколко роли, което в случая не е самоцелно, а донякъде част от сюжета.
Заради "Орден в сянка", който успоредно с "КОМА" заснех в студиото, както и заради някои от другите по-малки проекти, които видяха бял свят през следващите години, работата по монтажа и специалните ефекти започнах в началото на 2008 г. Успоредно завърших и "Матрицата: Рестартиране".
Филма е повлиян до известна степен от трилогията на братя Уашовски "Матрицата". Разбира се, че има много филми, действието на които се развива в някаква виртуална реалност, но аз посветих моят филм на "Матрицата", като буквално "изкопирах" една сцена от третият филм. И въпреки че при мен става въпрос за сънища, тази сцена, заедно с репликите в нея, се вписваше идеално в моя сюжет. Все пак сънищата са вид виртуална реалност, в която всеки от нас се потапя всяка нощ.

В началото на 2012 реших да участвам с вариант на филма на Your Film Festival. За целта се наложи да направя съкратена версия с дължина 15 минути. Не беше лесно да се синтезира диалога до такава дължина, но все пак се получи добър ефект. Освен това Павел Цветанков ми предостави музиката от Интерфракт защото изрично се изискваше авторко озвучаване. Също така трябваше и превод на английски - с това помогна Гергана Манолова. Наложи се да "замажа" запазените марки от дрехите на героите и в крайна сметка се получи доста различна версия.


Пълна версия:
Сценарист и Режисьор:
Тихомир Дулев
Оператор, монтаж, специални ефекти:
Тихомир Дулев
Участва:
Тихомир Дулев
Звук:
Павел Цветанков


Кратка версия:
Музика:
Интерфракт
Превод:
Гергана Манолова

На снимачната площадка през 2005 г.


Технически подробности за филма.
- Камера: JVC GR-D23E, miniDV, PAL.
- Изходният материал е преработен и композиран в резолюция 800х336. 90% от филма е заснет на син екран. Поради лошото осветление и незатъмненото помещение, кадрите са различноосветени и не винаги става успешно изрязването на фона.
- Диалозите не са дублирани допълнително, а звука е оригинално записаният по време на снимките
- Мини дъждовална система за по реалистично пресъздаване на сцената в дъжда.
- Първо, за месец-два, са заснети всички сцени с единият герой, след което с подходящо преобразяване (основно на прическата и дрехите), пак за месец-два - всички сцени с другият герой. Това става през 2005 г.
- Във филма е "пресъздадена" една сцена от "МАТРИЦАТА" (включително диалозите), която се явява кошмара на главният герой.
- Преди половин година по екраните излезе филма на Кристофър Нолан "Генезис" и много хора намериха прилика с моя сюжет. За щастие аз вече приключвах с монтажа и този великолепен филм изобщо не ми повлия. Но не е изключено и това да се случи в някой бъдещ проект. Все пак, в първият кадър, който завърших след като гледах "Генезис", "закодирах" един елемент, който показва почитта ми и към този филм.
- Сценарият е 13 страници и за разлика от "Орден в сянка", където диалозите бяха измислени по време на монтажа, както и по-голямата част от действието, в "КОМА" всичко, едно към едно, бе заснето на живо.
- Суровият материал е 110 минути. Всичко е по сценария, освен една 5-минутна импровизация, която така и не се вмества никъде. След окончателния монтаж отпадат и 50 секунди, от една от последните сцени.


По долу можете да оставяте ваши мнения и коментари за "КОМА". Че има много минуси, като повечето любителски филми, това е ясно. Аз минуси си ги знам и те са много. Но ако има нещо, което ви е направило хубаво впечатление, можете да го споделите.
Ревю на Християн.


Мнения за филма

zeiwlha 18.10.2020 2:20:46
kk2whO <a href=\"http://rbzmkixxgdrw.com/\">rbzmkixxgdrw</a>, [url=http://bvwuztfpxhzo.com/]bvwuztfpxhzo[/url], [link=http://juwmmlbmajau.com/]juwmmlbmajau[/link], http://kwfxckqeaelb.com/


Име или псевдоним:

Имейл (не се публикува):

Вашето мнение:

Анти спам филтър: Колко е 3+5?: