НАГРАДИ:

Лауреат

на Международния киноконкурс "КиноТок 2021" град Орел, Русия

Holotecture [2019]


фантастика, исторически, 24 fps, 6:20 мин., цв., HD

Премиера:
23.03.2019 г.


Участваме в конкурса NuBoyana24 организиран от FilmForge. Регламента изисква заснемане на филм в рамките на 24 часа с продължителност до 4 минути без финалните надписи. Трябваше да участват и максимум 4 човека актьори. Снимките се осъществяват на територията на Студио „Ню Бояна”, което предоставя великолепните си декори. Стартът на състезанието е в събота сутринта - избира се тема и работата започва. Готовият филм трябва да бъде заснет, монтиран и предаден до сутринта на следващият ден - неделя.
Имахме предварително изготвен сценарий. Бяхме си набелязали декорите за снимки и действахме по първоначалния план. Направихме много малки корекции за да се впишем зададената тема. Решихме, че е по-добре да направим завършен филм, отколко тепърва да мислим нов сюжет и действие. Снимките протекоха по план, без да се налагат големи импровизации. Последователно посетихме четирите набелязани декора и заснехме предвидените сцени в светлата част на деня. Имахме късмет с хубаво време.
Вечерта пристъпих към монтажа. Оказа се, че имаме някои нефокусирани кадри и това доста ограничи избора на дубли. След като направих грубия монтаж и навързах сцените се оказа, че дължината на филма е около 5 минути. Трябваше да съкратя цяла минута. Разбира се, това няма как да стане от сцените с диалог, затова основните съкращения дойдоха от преливаките между самите сцени, както и от някои общи планове. Този процес отне доста време от нощта. Затова и не успях да сложа музика във филма. Накрая реших, че е най-добре да пристъпя към финализирането, за да не се получи някой гаф в последния момент, и да изпратя филма в срок.
В крайна сметка имаше няколко екипа, които не успяха да предадат филмите си в срок и не участваха в надпреварата. За съжаление имаше филми, които не отговаряха на условието за продължителност от 4 минути, но бяха допуснати да финала. Имаше и филми с повече участници - седем. Някои от тези филми бяха наградени. Малко нагласено изглеждаше цялата работа - дали аз ако не бях спазил правилата щях да бъда допуснат до финала? Изобщо как ли ставаше оценяването на останалите филми. Знаехме, че няма да получим точки за това, че не сме спазили темата на фестивала. Оценките на журито бяха точки давани за различните категории - тема, режисура, игра и т.н. и накрая тези точки се сумираха. Смешното беше, че нашият филм беше получил само една точка и то в категория музика. А ние музика нямахме освен няколко тона звучащи докато се появява заглавието на филма. Възможно е изобщо да не са гледали филма ни
В крайна сметка имахме заснет материал и в последствие направих нов монтаж този път с музика. Добавих някои въвеждащи кадри за сцените, малко по-интересни преходи, както и по-разширен финал.

Участват:
Тихомир Дулев
Георги Дулев
Александър Негревски
Даниел Димитров

Оператор
Александър Негревски

Монтаж
Тихомир Дулев

Костюми
Георги Дулев
Тихомир Дулев

Декори
Студио „Ню Бояна”

Оригинален сценарий
Тихомир Дулев

Режисура
Тихомир Дулев

Асистент
Даниел ДимитровБюджет: 27 лв.