НАГРАДИ:

Лауреат конкурса

17-го открытого Международного киноконкурса «КиноТок-2023» Россия, г. Орел

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА: Награда за костюми, специални ефекти и сценична реализация

Jameson Empire “Done in 60 seconds”

300 [2015]


римейк, анимация, 24 fps, 60 сек., цв., HD

Премиера: 06.02.2015 г.

Гледайте тук целият филм в Youtube!


"300" е поредният проект заснет специално за участие в конкурса Jameson Empire “Done in 60 seconds” регламента на който изисква да се заснеме римейк на известен филм с дължина точно 60 секунди.

Леонид
Това е първият ми опит с покадрова анимация с хора. Всеки елемент от филма е заснет с фотоапарат и след това е обединен в цялостното изображение. Движенията на героите са заснети на отделни фази и след това се групират за да се получи крайния резултат. Всички спартанци, включително и цар Леонид, са изиграни от мен Тихомир Дулев на син екран. След това Александър Красналиев нарисува персийците, които бяха съчетани в общата картина.

Сценарият
Този път заложих на нова форма, която не бях използвал до сега за конкурса. Реших да пресъздам историята без изменения и комични елементи. Реших да отдам чест на тристата спартанци. Основната разлика беше, че филма ще е покадрова анимация (stop motion) на спартанците и рисувани персийци. Така хем визията трябваше да се доближи до оригиналният филм, както и да се увеличи усещането за комикс.
В самото начало имах идея за коренно различна история с изцяло комичен сюжет. Историята даже не беше и по оригиналния филм. Но в последствие тази идея отпадна. Тогава написах сценарий, който показва някои от най-важните моменти от оригинала.

Спартанец срещу персиец
"Това е Спарта!"
Подготовката
Така и не успях да намеря готови костюми, които да използвам. Тогава се заех сам да изработя дрехите и оръжията. Това беше доста трудна работа. В крайна сметка успях да се справя, като повечето неща изработих от подръчни материали с минимални капиталовложения.
Шлемът стана от папиемаше. Единствено гривата нямаше как да я направя и купих две четки за под, които съединих и направих така, че да могат да се свалят. Шлемът на Леонид е с грива, а на останалите спартанци не.
След това щитът, мечът, кпието и протекторите направих от картон и стериопор напръскани с иноксов спрей. За гащите използвах стара кожена пола, която прекроих, а за сандалите модифицирах едни стари гумени галоши.
Най-трудно беше наметалото. Купих поларен плат и започнах да кроя и шия. Е получи се и това...

Студиото
Този път реших да използвам старото ми студио със син екран, което направих преди 10 години за снимките на КОМА и Орден в сянка. Поразчистих го и монтирах още малко осветление. Понеже прозорците не са добре затъмнени, за да е равномерна светлината реших да снимаме през тъмните части на деня - т.е. да започнем вечерта и до колкото имаме сили.

Триста воини на Термопилите
Гримът
Няколко месеца си пусках коса и брада. Видя ми се по-подходящо да не си лепя брада, а да си пусна истинска. Накрая се наложи и да се боядисам. Въпреки че с Леонид сме на една възраст, моята коса е доста прошарена, почти бяла. Един ден преди снимките Ангелина Дулева ме боядиса - косата и брадата. А в деня на снимките ми оформи античната прическа.

Снимките
На 25-ти септември ни изненада първият сняг и рязко застудяване. Понеже студиото ми е в къща, която не се отоплява снимките протекоха доста трудно. Разбира се включихме радиатор, но така и не се стопли достатъчно. Въпреки това снимахме. Аз постоянно се преобличах, в зависимост от сцените, но в повечето време бях в оскъдното спартанско облекло.
Снимахме с Георги Дулев. Започнахме вечерта към 20 ч. и прилючихме през нощта около 4-ри ч. (точно когато трябваще да върнем часовниците си един час назад, за преминаване към зимното часово време).

"Персийци, елате и ги вземете!"
Втори снимачен ден
След като на първит снимачен ден не успяхме да заснемем голяма част от необходимите кадри се наложи да снимаме още веднъж. Това стана през следващата седмица - трябваше да се бърза, защото боядисаната ми коса щеше да израстне. Тогава заснехме всички кадри със спартанците.

Постпродукция
Тук дойде и сложната част. Всеки кадър отне много повече време, отколкото съм предполагал. Отделно, заради трудностите по време на снимане, не бяхме заснели всички необходими какдри, както и липсваше прецизност в отделните сцени. Покадровата анимация се оказа доста по-сложна отколкото съм предполагал.
И така малко по малко изградих всички кадри. Сложността не беше в масовите сцени, където трябваше да има десетки дори стотици фигури. По-трудно беше, когато има по-малко фигури, но трябва да взаимодействат помежду си.

Музика и звук
Тодор Александров композира и изпълни на тамбура музиката към филма. За първи път имам собствена музика за филм. Изпълнението пасна идеално на действието, въпреки че предварително не бяхме уточнявали никакви детайли.
Звука записа и монтира Вихър Златев, с който бяхме работили през далечната 2007 г. по Орден в сянка.

Технически параметри
Син екран от времето на "КОМА" и "Орден в сянка";
3х500 вата халогенно осветление;
Фотоапарат Nikon D60 предоставен от Боряна Иванова;
Обектив 18-55 предоставен от Георги Дулев;

Филмът е заснет в Studio SHAIL.

Благодаря на целия екип!


Сценарист и режисьор:
Тихомир Дулев

Оператор:
Георги Дулев
Радостина Дулева

Участва:
Тихомир Дулев

Музика и изпълнение:
Тодор Александров

Звук:
Вихър Златев

Грим, Прически:
Ангелина Дулева

Персийци:
Александър Красналиев

Костюми:
Тихомир Дулев

Оръжейник:
Тихомир Дулев



Бюджет: 96 лв.

Фейсбук галерия